Сторінки

понеділок, 25 травня 2015 р.

 

         Церковний дзвін -  то подзвін на Чорнобиль

Чорнобильська аварія – це катастрофа, що була спричинена руйнуванням четвертого енергоблоку атомної електростанції, розташованої на території України. Приблизно о 1:23:50  26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблоку частково обвалилася, при цьому, як вважається, загинула одна людина. У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися. Суміш із розплавленого металу, піску, бетону та частинок палива розтеклася попід реакторним приміщенням. У результаті аварії стався викид радіоактивних речовин, у тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду, цезію, стронцію. Ситуація погіршувалася ще й тим, що в зруйнованому реакторі продовжувалися  неконтрольовані ядерні  і хімічні реакції. Внаслідок яких відбулося виверження продуктів горіння радіоактивних елементів і зараження ними великих територій. Зупинити це виверження з реактора вдалося лише до кінця травня 1986 року ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.
Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей. Так і за економічним збитком.
Щоб пригадати про всі ті події і віддати шану живим і відійшовши у вічність ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС  традиційно і цього року зібралася Новаківська громада.
Вихованці школи продемонстрували у концертній програмі прояв своєї поваги, турботи , пам’яті до своїх односельців, які не шкодуючи свого здоров’я і життя захищали всіх від потужного дзвону Чорнобильського колоколу, який нестерпною біллю вкарбувався в пам’ять всього українського народу  і світу.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар