Сторінки

вівторок, 20 квітня 2021 р.

Шарлотта Бронте - простота і геніальність

21 квітня - 250 років від дня народження англійської письменниці Шарлотти Бронте. Перу Шарлотти Бронте належать романи «Джейн Ейр», «Шерлі», «Містечко» і «Учитель». Популярність і визнання письменниці приніс роман «Джен Ейр», який поставив ім'я Бронте поруч з іменами найбільших англійських реалістів ХІХ століття.

 На російську мову цей роман був переведений в 1849 році і став одним з найбільш улюблених творів. Романи Бронте привертали до себе увагу значущістю проблематики, пов'язаної з викриттям соціальної нерівності, захистом жіночої рівноправності, своєрідністю художньої майстерності, однією з особливостей якої є поєднання реалістичного початку з романтичною традицією. 

Герої Шарлотти наділені твердими моральними принципами, сильними пристрастями, відвагою та сміливістю. Роман «Джен Ейр» був сприйнятий як маніфест боротьби за права жінок. Романи Шарлотти Бронте: Учитель, 1846; Джейн Ейр, 1847; Ширлі, 1849; Городок, 1853; Емма (незавершений роман),1854. Роман завершила, дбайливо поставившись до спадщини Шарлотти Бронте, письменниця Констанс Сейвері, яка опублікувала роман «Емма» під наступним співавторством: Шарлотта Бронте and Another Lady. Крім цього, роман Шарлотти дописала ще в одному варіанті Клер Бойлан, і назвала його «Емма Браун»

Немає коментарів:

Дописати коментар