Сторінки

вівторок, 24 травня 2022 р.

 

   МИХАЙЛО СТЕЛЬМАХ – МАЙСТЕР ЛІТЕРАТУРНОГО СЛОВА

(110 років від дня народження письменника)

                                                                                  Земле моя, запашна, барвінкова,

Ріки медові, дощі золоті,

Тільки б побачить тебе у обнові –

Більше нічого не хочу в житті.

Тільки б дитям пригорнутись до тебе,

Гордим солдатом в привілля прийти,

Сонце зустріти в травневому небі,

Зводить руками і щастя, й мости.

                                   («Земле моя»)





Михайло Панасович Стельмах – видатний письменник нашої незламної Батьківщини! Видатний майстер літературного пера! Один із найяскравіших знавців багатств української мови. Своїми поезіями, оповіданнями, повістями і романами він підніс рідне слово до високих вершин в українському письменстві та за кордоном.

Народився славетний письменник 24 травня 1912 року в селі Дяківцях Літинського повіту на Вінниччині в родині незаможного хлібороба.


Перші його кроки в світ літератури припадають на тридцяті роки, коли він по закінченні Вінницького педагогічного інституту вчителював спочатку на рідному Поділлі, а потім у школі села Літки на Київщині. Тут, в рідному селі, серед квітучої мальовничої природи Поділля, минали дитячі на юнацькі роки письменника. Тут відкрилася йому поетична краса рідної землі, таємниці людського життя. Тут він почав ходити до школи, жадібно вбирати премудрості наук.

А згодом Михайло Панасович, завдяки наполегливій праці написав роман, що вважається вершиною майстерності письменника «Дума про тебе». Цей роман став гімном та символом незбагненного з почуттів – кохання.

Останньою роботою і своєрідним творчим заповітом митця став роман «Чотири броди» за який М. Стельмаха Державною премією України ім. Т. Г. Шевченка.

Серед поетичних надбань Михайла Стельмаха є багато символічних, ліричних творів інтимного характеру. Це вірші про молодість, про кохання і дружбу, про радість та щастя у житті. Наприклад, чудовий ліричний вірш «Поміж березами дівча іде», збірок поезій: «За ясні зорі», «Провесінь».

Варто зазначити, що письменник з величезною майстерністю, цікаво й з нотками гумору, із відкритим та наповненим теплом серцем писав казки та вірші для дітей.І для маленьких читачів, так і для дорослих, він писав казки, вкладаючи у їх зміст великий сенс, мудрість, що змушує  задуматись, вчить робити добро.

Михайло Стельмах, завдяки тяжкій праці та доброму, поетичному серцю закарбувався у пам’яті українців як патріот, що прагне завдяки своїм творам, праці виховувати в наших серцях любов до життя і знань, до природи та Батьківщини!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар