Сторінки

пʼятницю, 19 серпня 2022 р.

Літературна формула успіху. 
Сила слова Олеся Донченка-освітлює шлях 

    19 серпня 2022 року  відзначається 120 річниця від народження відомого українського письменника, славетного земляка - Олеся Донченка. 

    Олесь (Олександр) Донченко народився у полтавському краї в с.Великі Сорочинці в 1902 році. Його батько був учителем, і хлопчик зростав у атмосфері поваги й любові до книжки. Мати знала безліч народних пісень, казок та приповідок. «В дитинстві Олесь дуже захоплювався Гоголем, повне зібрання творів якого подарував йому батько… Він багато читав, і прочитане глибоко западало йому в душу, формувало його світогляд і душевні якості, викликало гаряче бажання і собі так писати“ (зі спогадів сестри письменника Наталі Донченко).
    Олесь Донченко займає почесне місце в українській дитячій літературі. Він був одним з її заспівувачів, невтомним творцем і пропагандистом. Десятки поетичних, драматичних і прозових творів вийшли за три десятиріччя з-під його пера і принесли йому заслужену славу талановитого дитячого письменника України.

    Серед відомих творів письменника можна виділити романи: «Зоряна фортеця», «Море відступає», «Карборундовий камінь», «Золота медаль»; «Дим над яругами», «Дві весни», «Оаза в степу», «Море відступає», «Розвідувачі нетрів», «Родина Мартинових», «Батьківщина», «Школа над морем», «Лукія», повісті «Карафуто», «Підводний корабель», «Серце беркута»,  «Лісничиха», «Повість про новий дім», «Заповітне слово», «Шахта в степу», «Юрко Васюта». Також досить відомими є збірки оповідань: «Сурми», «Галаганчик», «Пісня жайворонка», «Секрет», «Дочка», Карафуто.

    Тож, юний читач, запрошуємо тебе завітати до Новаківської сільської бібліотеки, щоб поринути у світ безтурботного дитинства та насолодитися творами  талановитого дитячого письменника - Олеся Донченка.

Немає коментарів:

Дописати коментар