Сторінки

пʼятницю, 7 липня 2023 р.

 Ой на Івана та й на купала дівчина долі віночок сплітала. Літературна екібана

Свято Івана Купала є одним з найстаріших та найулюбленіших народних свят в Україні та деяких інших слов'янських країнах. Це свято має глибокі коріння в язичницьких традиціях та відзначається навколо середини літа, зазвичай 7 липня за григоріанським календарем.

Свято Івана Купала носить подвійне значення - воно пов'язане з приходом літнього сонцестояння і є часом святкування родючості та здоров'я, а також має важливий ритуальний аспект, пов'язаний з очищенням і захистом від злих сил.

Одним з головних обрядів свята є спалювання Купала, великого сухого дерев'яного колодязя, який символізує зло та нещастя. Молоді хлопці та дівчата стрибають через вогонь, тримаючись за руки, вірячи, що це приносить їм щастя та кохання.

Спільні пляски, співи, пошуки квітів і трав, обряди, пов'язані з водою (плавання в річках, озерах або купання у водоймах) - усі ці елементи роблять свято Івана Купала яскравим, веселим і запальним.

Традиційно, це свято також пов'язане з віруваннями та прикметами. Наприклад, вважається, що в ніч Івана Купала джерела набирають особливої сили, а квіти, зібрані протягом цього дня, мають магічну силу лікувати хвороби.

Свято Івана Купала - це також час, коли люди збираються разом, проводять час на природі, влаштовують феєричні вогняні шоу та фестивалі. Це нагадує про важливість збереження культурної спадщини та традицій.

Незважаючи на зміну часів і сучасний спосіб життя, свято Івана Купала залишається важливою частиною української культури та привертає увагу як місцевих жителів, так і туристів з усього світу. Це свято сповнене магією, таємницею та радістю, що дає можливість зануритися в багатовікову історію та красу народної традиції.

    Аби дізнатися багато цікавинок про свято Купала, завітайте до Новаківської сільської бібліотеки, та збагатіть свої знання переглянувши книжкову виставку із безліччю незвичної літератури про народні звичаї та повір'я, про магічну силу свята Івана Купала.

Немає коментарів:

Дописати коментар