Сторінки

пʼятниця, 28 червня 2024 р.

 Любим дітям від Олени Пчілки

 

Олена Пчілка (справжнє ім'я Ольга Косач-Кривинюк) була видатною українською письменницею, перекладачкою, етнографом та громадською діячкою. Вона народилася 17 липня 1849 року і померла 4 жовтня 1930 року. Олена Пчілка відома також як мати відомої української поетеси Лесі Українки.

    Для дітей Олена Пчілка цікава тим, що вона створювала казки, оповідання та вірші, які допомагають краще зрозуміти українську культуру та традиції. Вона збирала та публікувала народні пісні, приказки та прислів'я, щоб зберегти їх для наступних поколінь. Її твори вчать доброти, чесності та любові до рідної землі. Олена Пчілка також написала багато дитячих книжок, зокрема "Казочки", "Родинний альбом", "Український колорит". А з книжечкою «Годі діточки вам спать», яка включає у себе вірші,  казки, оповідання, фольклорні записи, ми ознайомилися у нашій бібліотеці слухаючи віршики, переглядаючи і розфарбовуючи  ілюстрації.  Олена Пчілка вважала важливим виховувати в дітях любов до рідної землі, до української мови та культури. В її творах простежується любов до природи, народних традицій та родинних цінностей.

Ось кілька прикладів її поезії зі збірки "Любим дітям":

Веснянка

Ой весна, весна днем красна,

Що ж ти, весно, принесла?

Принесла я вам квіток,

Ще й зелених трав'янок,

Теплий дощик, стрімкий блиск,

І щасливий діток сміх.

Гаїчка

Маленька гаїчка летіла,

На квітці бджілку зустріла.

«Звідкіля ти?» - питає, -

«З поля, з лугу», - бджілка відказує, -

«Меду шукаю».

Дідусь і внучка

Старий дідусь, сива борода,

Розповідає внучці казки про чудеса:

Про гори високі, про річки глибокі,

Про пригоди відважні, про лицарів славні.

 Її казки  містять мудрі поради та цікаві пригоди, що спонукають дітей до роздумів та творчості. Вона завжди прагнула, щоб українські діти мали можливість читати рідною мовою та гордитися своїм походженням.

Такі заходи допомагають не лише зберегти пам'ять про Олену Пчілку, а й поширювати знання про її внесок у розвиток української культури та літератури, а читачам відкрити для себе її творчий світ.



Немає коментарів:

Дописати коментар