Сторінки

четвер, 30 березня 2023 р.

 

Микола Міхновський  ідеолог українського самостійництва

31 березня виповниться 150 років ідеологу української незалежності Миколі МіхновськомуМіхновського насамперед знають як автора програми Революційної української партії під назвою «Самостійна Україна», створеної 1900 року. Він першим на початку XX століття артикулював курс на українську незалежність.

Своє бачення, що українці повинні здобути власну незалежну державу, Міхновський підкріплював справами. Чим би він не займався – адвокатською практикою, громадською чи політичною діяльністю, вчителюванням – скрізь докладав зусиль, щоб підтримати українську ідею. А ще з усіх сил намагався поширити її – писав програмні тексти, виступав з промовами, друкував статті у пресі, на початку XX століття заснував 5 українських часописів.

За Української Держави перебував в опозиції до влади, був одним з лідерів УДХП. Після початку протигетьманського повстання 1918 р. виступав за примирення сторін (гетьмана П. Скоропадського та Директорії УНР) та утворення коаліційного кабінету при збереженні гетьманату. Разом із хліборобами-демократами розробляв план усунення Директорії УНР від влади шляхом встановлення військової диктатури.

З 1920 р. перебував у м. Новоросійську, звідки марно намагався емігрувати. Деякий час жив на Кубані, учителював, працював у кооперації.

У 1924 р. повернувся до м. Києва, де його одразу заарештували, але після кількох днів допитів опинився на волі. Наступного дня після звільнення 3 травня 1924 р. Миколу Міхновського знайшли повішеним, проте обставини смерті остаточно не з'ясовані.

До 150-річчя від дня народження М. І. Міхновського (1873–1924), громадського та політичного діяча, юриста, публіциста, учасника боротьби за незалежність України у XX столітті в Новаківській сільській бібліотеці  підготовлено відеоролики, які містять цікаву інформацію про життя М. Міхновського, про його громадсько-політичну діяльність й життєвий шлях.






Немає коментарів:

Дописати коментар