Сторінки

четвер, 21 березня 2024 р.

 


«Жити в стилі Еко вчить школа і бібліотека»

У рамках міні - проєкту « Життя в стилі Еко», у бібліотеці пройшло ряд заходів. Літературно – лісова подорож «Ліс – зелене мереживо планети», перенесла присутніх у 1971 рік, адже тоді під час загальних зборів Європейської конференції сільського господарства зародилася ідея проголошення Всесвітнього дня лісів. Який  і зараз відзначають 21 березня ( World Forestry Day).                                                                                                                            

Великий і загадковий наш Ліс. Він ніколи не буває зачиненим від допитливого ока, нудним і одноманітним. Кожна стежка, яка заводить у його глибину, таїть нові відкриття, нові пізнання. А скільки таємниць він зберігає!  Ось сьогодні з учнями Новаківської гімназії ми і мандрували найдивовижнішими лісами України, дивувалися розмаїттям тваринного і рослинного  лісового світу, пригадали який гарний ліс у кожну пору року. А взявши участь у природничій вікторині дізналися про маловідомі факти з життя лісу та його мешканців, про його охорону. Тож бережіть ліси, адже ліс – частина нашої історії і нашої долі. Давайте увійдемо в ліс, як приходять до друга – з чистими помислами і відкритою душею.

  «Нехай Земля квітує повсюди, збережемо воду люди»

22 березня  люди всієї планети відзначають Всесвітній день водних ресурсів  - нове та, дещо сумне свято. Адже  цей день нагадує всім, що вода - найбільший скарб людства - треба берегти її, навіть час рятувати . Всі ми знаємо ще зі шкільних підручників, що вода - це основа життя, що людина на 70% складається з води. Людина може не їсти близько місяця, а ось не пити - лише 3 дні.

  Ініціативу введення такого свята до сучасного святкового календаря внесла ООН у 1993 році. Відтоді воно відзначається щороку під девізом "Вода для життя". Та незважаючи на це, людство не дуже уважне до проблеми питної води. Як визначили вчені, якщо ми будемо і надалі так недбало ставитися до води, то в 2025 році більше половини населення Землі  будуть мати проблеми з питною водою, а в 2040 році вона стане більш важливою і коштовною ніж нафта та газ. Не вся вода на нашій блакитній планеті є придатною для пиття. Незважаючи на те, що 70 % планети вкрито водою, лише 1% води є прісною та може бути використаний людьми. І саме цю воду людство забруднює.  Не обходить стороною ця проблема і Україну.  А вода дає нам не лише життя, а й здоров'я. Щоб бути здоровими, сильними, красивими, потрібно випивати якомога більше чистої води.

До Всесвітнього дня води у бібліотеці під час екодіалогу з вихованцями 4- 5 класів Новаківської гімназії розмовляли  про дивовижний світ природи та про перше із чудес планети Земля – воду, яка має надзвичайну важливість для навколишнього світу та для продовження життя на землі .Їз книг дізнались про таємниці океанів,  морів, рік та озер, про те який довгий шлях проходить вода, щоб очищеною потрапити у наш дім. Тож слід задуматись та економно її витрачати.

Берегти - означає ще й вміло зберігати. Необхідно очищати джерела, ставки й озера від заростей і сміття і, звичайно, треба берегти ліси. Бо саме вони притягують до себе воду, зберігають її. Адже все в природі пов'язане між собою.

Тема захисту й збереження планетарних запасів води проголошена ООН найголовнішим завданням тисячоліття.

Україна віднесена до держав з обмеженими водними запасами. За запасами води на одного жителя Україна посідає одне з найостанніших місць в Європі.

Тож будемо берегти і шанувати воду - найціннішу речовину нашого життя.


«Щоб про погоду узнати, варто у бібліотеку завітати»

А до  Всесвітнього метеорологічного дня, який щороку відзначається 23 березня по ініціативи Всесвітньої метеорологічної організації під егідою ООН , кожен хто завітав у бібліотеку отримав роздруківку погоди на місяць та дізнався про народні прикмети.  Прикмети  на 23 березня.

Холодний вітер в спину – на холодну зиму.

Сині хмари, які тікають по небу, обіцяють тепло і дощ.

Гроза 23 березня – рік буде врожайним.

Похмурий і пасмурний  день – в цьому році буде хороший урожай .

Холодний вітер подув – зима ще довго протримається.

Весняні води в річку потекли – до хорошого улову риби.

Якщо вже прилетіли журавлі, значить, навесні буде тепло.

Шпаки повернулися – сніг скоро зійде. 

                    «Птахи весну на крилах принесли»

Та на цьому наша ековітальня не завершилася. З книжковою виставкою «Птахи весну на крилах принесли» ми помандрували у актовий зал Новаківської гімназії на свято птахів, де зібралися усі учні, адже  першого квітня вся планета відзначає Міжнародний день птахів (International Bird Day ). Він виник у США в 1894 році. Незабаром свято, що отримало популярність завдяки ЗМІ, почало масово проводитися у всіх штатах, а потім прийшло до Європи.

Птахи – це окраса рідної природи та нашого життя. Вони звеселяють нас, рятують від смутку, чарують мелодійним дзвінкоголосим співом, незвичайним оперенням і зовнішнім виглядом.

Птахи – це вірні помічники та друзі! Українці здавна шанували птахів, чекаючи на їх приліт з далеких країв, бо вважали, що птахи на своїх крилах приносять весну.Тож з весняним настроєм усі присутні дізналися багато цікавої інформації про птахів, про їх життя, про пам’ятники встановлені птахам, різні прикмети пов’язані з пернатими, розгадували загадки, співали пісень, брали участь у конкурсах і віддали шану горобцю хатньому, який є символом 2024 року. А на останок усі присутні смакували запашним короваєм і печивом у формі Жайворонків. Це свято було відпочинком для душі. Хотілося перенестися у ліс, притулитися до деревця і загадати бажання, послухати спів птахів і віднести шматочок хліба лісовичку на удачу.     








Немає коментарів:

Дописати коментар