Сторінки

вівторок, 10 березня 2015 р.

«Воскресни, наш козацький роде! Воскресни в нащадках своїх!

 Бо воскреслому роду – не буде переводу!»



   Четвертого березня  у сільській бібліотеці пройшов урок мужності, де кожному історія України стала така далека і така близька, така знана і незнана. 
А особливо історія української гетьманської держави, яка за роки свого існування мала 17 гетьманів, усі вони були носіями ідеї незалежної самостійної Української держави. Втіленню цієї ідеї в життя присвятив і Кирило Розумовський, який у 1750 році став гетьманом  Лівобережної України.              Часи гетьманування Розумовського – часи панування козацької старшини.       Розумовський домагався від уряду повернення Україні її прав, щодо зміцнення автономного державного устрою України. За його часів був виданий указ про заборону холопства, реформування судочинства, відбулися реформи у війську, культурному і освітньому життю країни.                                                                  Кирило Розумовський, хоч і не був продовжувачем бойової слави своїх попередників – гетьманів, але завдяки своїй цілеспрямованій державницькій діяльності, залишився в пам’яті нащадків, як один з мудрих і освічених керівників, а його час увійшов в історію, як «золота осінь» автономії України.        
   Тож, розкидавши каміння нашої історії – збириймо ж, браття, його заради долі кращої нашої Батьківщини, во ім’я славних пращурів – козаків, непереможних Силою та Духом!

Немає коментарів:

Дописати коментар